הנבטה היא פעולה מרתקת ושימושית שמאפשרת לגדל צמחים ביתיים בצורה פשוטה וכיפית.
זמן שאנחנו משקיעים בטיפוח הצמחים שלנו יכול להיות למעשה זמן איכות ונעים שנוכל להנות ממנו.
במאמר הזה, נשלב את הנבטה והגידול של שלושה מיני צמחים פופולריים במיוחד:
אבוקדו, מנגו ותפוז.
נשתף אתכם בטיפים והנחיות ליצירת סביבת גידול מושלמת וגידול מוצלח של הצמחים האלו.
מצורף סרטון הסבר והדגמה מיוטיוב בסוף הפוסט.
1. הנבטה של אבוקדו
חומרים שתצטרך:
- אגרטל או ספל עמוק
- זרעי אבוקדו
- אדמה עשירה בדשן
- מים
- ניתן להשתמש בסמרטוטים ובד פליז להכנת המצע.
הוראות:
- התחילו על ידי לבחור את הזרעים שתשתמשו בהם. אפשר להשיג אותם מאבוקדו שאכלתם או לרכושם בחנויות מתחת לבית.
- נקלף ונגלה את הזרעים מהקליפה החיצונית בעדינות ונייבש.
- בחרו ספל או אגרטל עמוק בגודל שנראה לכם הכי מתאים. תחתיהם, שימו שכבת אדמה עשירה בסמרטוטים. אפשרי גם בכוס מים.
טיפ נוסף: הוסיפו למים/אדמה חתיכות בננה להאצת התהליך. - טפחו את הזרעים בעומק של כ-2 ס”מ בתוך האדמה ופזרו שכבה דקה של סמרטוטים מעליהם.
שפדו את הגרעין מצדדיו והניחו בתוך כוס המים אם בחרתם להנביט במים קודם.
כסו את הכל בשקית ניילון. - הניחו את האגרטל או הספל במקום מואר אך לא ישיר לשמש. גידלו את האבוקדו בטמפרטורה שבין 18 ל-24 מעלות צלסיוס.
- תשקלו להשקות את הצמח כשהשכבת סמרטוטים מתייצבת, ולא להשקות יותר מידי כדי למנוע שבר בשורשים וריקבון.
- תוך חודש בערך יתחילו לצוץ שורשים ולאחר כמה חודשים יוציא הזרע עלים וענפים ראשונים.
2. הנבטה של מנגו
חומרים שתצטרך:
- זרעי מנגו
- אדמה עשירה בדשן
- מים
- ספל גדול ושטוח
- כיסוי פלסטיק נצמד
הוראות:
- השרו את הזרע במים במשך כשעה וחצי עד שהוא מתרכך מעט.
- מילאו את הספל באדמה/מים.
- פתחו בעדינות את קליפת זרע המנגו בשביל להגיע לזרע הפנימי.
ודאו כי הקצה שממנו תצא הנביטה יהיה מופנה כלפיי מעלה.
כסו הכל בשקית ניילון. - הניחו את הספל במקום חם ושמורו על לחות קבועה באדמה. התחילו לשים לב לצמיחת הצמחים שיתרו מתחת לכיסוי הפלסטיק.
- כאשר הצמחים גוברים והם בגובה כ10-15 סנטימטר, הסירו את כיסוי הנילון.
- לאחר ההסרה של הכיסוי, המשיכו לגדל את המנגו במקום מואר אך לא בצורה ישירה לשמש. הטמפרטורה האידיאלית לגידול המנגו היא בין 24 ל-32 מעלות צלסיוס.
- השקו את הצמחים בצורה סדירה כך שהאדמה תישאר לחה אך לא מוצפת.
- כאשר המנגו ישיג את גובהו המצוין בערך 1-1.5 מטר, אפשר לשקול לגזור את הענפים הנמוכים ולהשאיר רק את הענף הראשי כדי לקבוע את הגובה המועדף של העץ.
3. הנבטה של עץ התפוז
חומרים שתצטרך:
- תפוז
- ספל או קופסת גידול
- אדמה עשירה בדשן
- כיסוי פלסטיק
הוראות:
- בחרו תפוז יפה שממנו הייתם רוצים את התפוזים הבאים שלכם חתכו בזהירות את הפיטם
(החלק העליון והתחתון של התפוז) משם יצאו שורשים כלפי מטה וענפים עם עלים כלפי מעלה. - בחרו ספל או קופסת גידול שמגנה מפני הרוח ואפשר להחליפה לפי הצורך.
- מלאו את הספל או הקופסה באדמה עשירה בדשן וזרעו את הזרעים בעומק של 2-3 ס”מ בתוך האדמה.
אם תתחילו את ההנבטה במים שפדו את התפוז מצדדיו והכניסו אותו לכוס מים עם חתיכות בננה להאצת התהליך. - כסו את הכל בשקית ניילון או מכסה פלסטיק כלשהו.
- הניחו את הספל או הקופסה במקום חם ושמורו על לחות קבועה באדמה. תשקלו לגדל את התפוז במקום שהוא מקבל אור ישיר למשך כ-10 שעות ביום.
- לאחר שהצמח התחיל לצמוח ולגדול, הסירו את הכיסוי הפלסטיקי או הניילון.
- כדאי לגזור פרחים או פרי ראשון אם הם מופיעים על הצמחים. זה עשוי לעזור לצמח ולהתפתח טוב יותר ולא להוציא אנרגיה על פירות בושר ופרחים.
הנבטה של אבוקדו, מנגו ותפוז היא פעילות נהדרת שיכולה לתת לכם הרבה הנאה גם בדירה או בחצר הקטנה שלכם. היא משלבת בין טיפים לנבטה ספציפיים לכל צמח וצמח, ואם תבצעו אותם בצורה נכונה, תהנו מפרי טרי וטעים ישר מהגינה האישית שלכם.
שתפו אותנו בתהליך ותעקבו אחרי האתר לחדשות וטיפים נוספים בעתיד.